undang-undang itu hanyalah satu alat ukuran untuk mengukur niat

Tuesday, July 5, 2011

Cam ner nak Tulis..?

Hari 6/7/2011 anakku Nursufi... Jantung hatiku..menyambut ulang tahun kelahiran buat yang ke 9...aku sampai umah lebih kurang 5 pagi.. rebah badan atas sofa dan tenggelam jauh dalam koleksi Lagu Pink floyd .zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz............hanyut dengan irama dark side of the moon.

Mata masih terpejam...Tiba-tiba terhidu bihun goreng..sedap baunya haruman itu masuk sedalam nafas panjang aku . Danial anak sulung aku hulurkan bungkusan bihun tu betul-betul kat depan muka aku. Time tu aku masih mamai...antara ilusi dan sedar. aku lihat danial lebih kurang gambaran shotnya Medium Close up ... focus danial , de focus bihun.... pastu de focus bihun focus balik kat danial dalam view level low angle. Wajahnya mulus suci yang tiada tandingan. Lengkap berpakaian kadet sekolah

"Papa.... danial bawak 10 bungkus bihun pergi sekolah..kawan-kawan pesan..bole juga tolong Tok Ma meniaga... ni satu untuk papa... danial belanja " Segala darah...terhimpun terus ke otak aku..aku terus segar dan bingkas bangun.

"Cikgu tak marah ker abang jual bihun kat kat dalam kelas.." aku pandang tepat kat Danial
"tak..cikgu pun pesan satu..lagi empat untuk kawan-kawan" danial jawab dengan selamba..dan aku rasa kejujuran itu.

"Abang tak cukup belanja kerr..papa ada duit nii..nah" aku hulur rm 10

"Tak payah lah papa.. Danial ada duit lah.. Sajer jer danial nak meniaga" jawapannya memang kanak-kanak... tapi sangat dewasa

Nursufi muncul dari belakang danial.. pakaian pengawasnya kemas... comel ...terus aku ucapkan "selamat hari jadi sayang...heppy birthday to you..." mulut aku busuk dan berbau.. aku kontrol bau busuk tu supaya tak sampai kat mereka berdua yang sangat comel dipagi hari.. maklum la baru bangun tidur...aku lihatDanial dan sufi seolah olah memahami kehinaan itu...mereka macam faham kenapa aku busuk dan kaitan dengan tak mandi dan bekerja di malam hari..

"Adik (Nursufi) ...papa minta maaf ya...sempena hari jadi adik nii.. papa minta maaf ..apa yang kurang dari papa untuk adik..."

Nursufi berubah wajah... dia terus peluk aku yang dalam keadaan busuk tu...

Perasaan itula yang aku cuba tulis.. tapi tak dapat

Monday, July 4, 2011

Surat Khabar Lama

Pelik... benda yang diucap dan yang diperbuat tak sama.. kira macam cakap tak serupa bikin... mulut mengaku "aku naik saksi"... tapi atas dasar apa penyaksian itu...naik apa?.. bila?.. kat mana?.. macam burung kakak tua...burung kakak tua tu kira ok laa..tak laa kasar sangat..tapi sama la kategorinya...kategori binatang... tak berakal fikir... yang di sekeliling aku ni pun ramai juga yang nak menakutkan aku ..."kau tak bole fikir sampai macam tu...nanti jadi kafir...gila kau nanti" Wahhh sedapnya menasihatkan aku dengan penuh hikmah...tapi relax jerr..sebab aku masih nak cari bodoh aku... aku yakin pasti ada jawapan ...tapi aku tak keliru..harus lu ingat tu...tak payah la nak bersimpati dengan kepala otak aku ....fikiran aku....aku bebasla..nak fikir apa pun...cuma... kalo nak ole-ole untuk di fikirkan..percayalah...bahawa kegelapan itu sebenarnya tak wujud...korang selama ni kena tipu... tapi tak sedar ... sebenarnya yang ada hanyalah ketidak hadiran cahaya...sekali lagi aku nak cakap... kegelapan itu sebenarnya tak wujud..yang wujud hanyalah ketidak hadiran cahaya





video