undang-undang itu hanyalah satu alat ukuran untuk mengukur niat

Tuesday, August 2, 2011

Kes Tuan Azrol

Subuh itu Tuan Azrol muntah-muntah memikirkan kes pergaduhan rumahtangga... Dia sayu memandang anak-anaknya yang sudah nyenyak tidur...fikirannya melayang mengenangkan kes- kes yang banyak dan ada yang belum selesai tuan Azrol sangat kepenatan.. Salah satu kesnya yang terbaru mengenai pergaduhan antara seorang Isteri mengadu suami dikatakan tak mampu beri sara hidup, lalu menyebabkan Sang Isteri mengambil jalan untuk jadi pelakon tambahan dan juga model ubat panau bagi menampung kehidupan dan perbelanjaan hariannya.

"Sembilan bulan sepuloh hari aku mengandungkan anak aku ni..takkan saya mai nak tengok pun tak boleh...lagi pun sayer ken ibu dieorang..." jerit Sang Isteri meronta-ronta didepan tuan Azrol dalam loghat Kuala Lumpur tetapi kekadang berbau loghat Kampung Jejawi Dalam Perlis.

"Hu Hu Hu..sepatutnya kes ni dah lama dah selesai.." Sang Isteri menangis sambil menghantukkan kepala ke dinding.. Tuan Azrol memanggil ibunya yang juga mengadu kena tumbuk oleh Sang Suami yang tak bertanggungjawab itu...

Melihatkan keadaan Sang Isteri yang tak tenang.. Tuan Azrol sangat kesian tetapi masih boleh kawal keadaan... Dia melihat Sang Isteri macam kena sampuk menangis terisak isak.. Tuan Azrol menyuruh pegawainya memanggil ibu perempuan itu yang berada di luar balai supaya segera datang menenangkan keadaan Sang Isteri yang semakin kuat menangis itu..

"Huaaa Huaaa ....Huaaaa" semakin kuat Sang Isteri menangis.."Mak Cik pergilah bacakan apa- apa ayat kat telinga anak makcik tu supaya dia tenang.. lagi pun saya ni lelaki.. Kalau terpegang nanti keluar tv ngan surat khabar susah ..lagi pun dia kan pelakon tambahan..media semua nak cari tumpuan kat bakat-bakat baru sekarang ni..lebih-lebih lagi kes skandal" Jelas tuan Azrol pada Mak Cik tua itu.

Maka semakin kuat pula tangisan sang isteri menangis..apabila ibunya datang memeluk..
"Mak Cik suruh dia bertenang.. bacakan ayat kursi kat telinga dia.. ini kat balai tak bole macam ni.." Perintah tuan Azrul.

Semakin kuat suara Sang isteri menangis dan meronta ronta.. seluruh isi balai memberi tumpuan kepada Mak cik tua dan anaknya sang isteri yang terguling-guling dan menghantukkan kepala dilantai..Ibunya memandang tuan Azrol penuh kesayuan...

" Tuan Tolong anak saya tuan.. saya ni tak tau sambil terketar ketar .. saya ni tak tau nak baca ayat kursi tu macammana.."

No comments:

Post a Comment